Basistraining evidence-based practice

In deze tweedaagse training evidence-based practice maakt u kennis met de basisprincipes van EBP en past u deze toe in een fictieve zorgsituatie. U gaat vanuit een casuïstiek uit uw beroepspraktijk of een casuïstiek van één van uw collega’s aan de slag om een beantwoordbare vraag te formuleren volgens de PICO structuur. Vervolgens leert u een zoekstrategie te ontwerpen, uitvoeren en evalueren. De gevonden literatuur beoordeelt u aan de hand van daarvoor ontwikkelde instrumenten en u formuleert een antwoord op de door u opgestelde PICO vraag. Tot slot deelt u uw bevindingen en aanbevelingen voor de zorgverlening met uw collega cursisten.

Uw profiel

U bent verpleegkundige, verpleegkundig specialist of een daarmee vergelijkbare professional in de gezondheidszorg of u geeft leiding aan een dergelijke groep professionals en hebt zelf ook ervaring in de zorgverlening aan mensen. U heeft interesse in het onderbouwd verbeteren van (uw) zorgverlening en wil hiervoor graag kennis en vaardigheden ontwikkelen.
Voorkennis van onderzoeksmethodiek is niet strikt noodzakelijk, maar in deze cursus wordt slechts aandacht besteed aan basaal noodzakelijke kennis op het gebied van onderzoeksmethodiek.

Wat kunt u na deze training

Deze training biedt u een kennismaking met de principes van evidence-based practice en is daarmee een voorbereiding op het gaan werken met een werkvorm die EBP integreert met het beroepsmatig handelen in een mono- of multidisciplinair team van verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en / of andere zorgverleners.

Concreet bent u na deze training in staat;

 • Vanuit een zorgsituatie of casuïstiek een beantwoordbare vraag te formuleren,
 • Een beantwoordbare vraag op te stellen volgens een PICO structuur,
 • Een zoekstrategie te ontwerpen, uitvoeren en evalueren,
 • Geselecteerde literatuur te beoordelen aan de hand van daartoe ontwikkelde instrumenten
 • Gevonden kennis te beoordelen op geldigheid en toepasbaarheid voor de betreffende zorgontvangers,
 • Een beargumenteerd antwoord te formuleren op de opgestelde PICO vraag,
 • Uw bevindingen te delen met uw collega’s.

Programma

Hieronder treft u een indicatief overzicht van de inhoud van beide trainingsdagen. Het definitieve programma kan hiervan licht afwijken op geleide van door deelnemers ingediende leervragen.
Beide trainingsdagen starten om 09:30 uur en eindigen om 16:30 uur.

dag 1

 • Introductie evidence-based practice
 • Vraagarticulatie en PICO structuur
 • Zoekstrategie ontwerpen, uitvoeren en evalueren
 • Zoeken in databases en zoekmachines
 • Basale kennis voor beoordeling wetenschappelijk onderzoek

dag 2

 • Basale kennis voor beoordeling van wetenschappelijk onderzoek
 • Beoordelen van onderzoeksliteratuur
 • Beoordelen geldigheid en toepasbaarheid van kennis uit onderzoek
 • Beantwoorden van de PICO vraag
 • Delen van resultaten met collega’s (start implementatie)

Datum en locatie

Deze training wordt aangeboden op de volgende dagen en locaties;

 • BREDA:
 • BREDA:

Inschrijven en kosten

De kosten voor deze training zijn — Euro per persoon op basis van een deelname van ten minste 10 personen. Hierbij inbegrepen zijn koffie en thee tijdens de pauzes, lunch en kosten voor de locatie en materialen.

U kunt binnenkort inschrijven via het inschrijfformulier, u kunt uw belangstelling voor deze training al kenbaar maken via het contactformulier.

Voorbehoud

 • Trainingen vinden alleen doorgang bij een deelname van 10 personen of meer en met een maximum van 15 personen per training.
 • Inschrijvingen worden op volgorde van aanmelding aangenomen.
 • Op deze training zijn algemene voorwaarden van toepassing.

Oud nieuws: Onderscheid MBO-V en HBO-V moet scherper

De Minister van VWS heeft een bief (zie bijlage) opgesteld over de beroepsprofielen en daarmee samenhangende vragen, ontwikkelingen en meer. Al heel lang gaat het onderwerp, onderscheid tussen MBO-V en HBO-V de agenda’s op-en-af…

In 2000 werd door enkele studenten van de HvU het volgende artikel gepubliceerd;

Artikel juli 2000

Over de noodzaak van profilering van de HBO-Verpleegkundige
Vijf halen, vier betalen?

Door medische, technologische en demografische ontwikkelingen, maar ook door de toenemende mondigheid van de cliënt, wordt de zorg steeds complexer. Dit wordt nog versterkt door de verkorting van de gemiddelde opnameduur en de ontschotting tussen de verschillende instellingen voor gezondheidszorg. Tegelijkertijd wordt het tekort aan verpleegkundigen steeds groter. Deze ontwikkelingen maken het noodzakelijk om optimaal gebruik te maken van de verschillende kwaliteiten die MBO- en HBO-Verpleegkundigen in huis hebben.
De toegevoegde waarde van de HBO-Verpleegkundige wordt nog niet benut
Vervolg: Oud nieuws: Onderscheid MBO-V en HBO-V moet scherper

RefWorks - online verzamelen en beheren van referenties

RefWorks is een heel handige manier om gegevens te verzamelen van literatuur die je via internet hebt gevonden in verschillende (wetenschappelijke) databases. Deze gegevens zijn vervolgens te gebruiken om referenties automatisch toe te voegen aan een tekstdocument zoals een onderzoeksverslag of artikel maar ook in een (studenten)handleiding voor het onderwijs. Daarnaast is het mogelijk om je overzicht van verzamelde literatuur te delen via sociale media. Het grote voordeel van RefWorks is dat het mogelijk is om op elke PC met een internetverbinding te werken (andere oplossingen zijn PC gebonden) en de mogelijkheid om samen te werken met meerdere collega’s of studenten.
Er is een aantal handige filmpjes gepubliceerd waarin de vele mogelijkheden van RefWorks worden toegelicht. De basishandelingen in RefWorks zijn te zien in deze serie filmpjes.

Geen filmpje te zien? Gebruik deze link om hem toch te openen: www.youtube.com/embed/videoseries?list=PLC1C8A11EB1895C3B

Meer informatie:
Refworks tutorial
Refworks instructie video’s (Youtube)
Beknopte handleiding HvA

Tijdschrift Minerva-EBM

Onze Vlaamse buren beschikken over een mooi open access tijdschrift voor Evidence-based Medicine, waarin zij bij heel veel verschillende vraagstukken op zoek gaan naar antwoorden en een kritische blik werpen op uitgevoerde onderzoeken. Daarnaast hebben zij een aardige lijst artikelen waarin zij op verschillende niveaus in gaan op onderzoeksmethodologie en de uitdagingen die daar [Lees verder]

Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.